Aurinkoa etsimässä

Aimo ja Vaimo ovat vesillä taas! Lupaus ”kesän parhaasta helleviikosta” (eri iltapäivälehtien ja sääuutisointien mukaan) sai palaamaan Päijänteelle vain noin viikon tauon jälkeen.

Mutta missä olikaan luvattu aurinko helteineen? Retken alkaessa taivas näyttäytyi tutun pilvisenä eikä lämpötila ollut lähelläkään hellettä (mielestäni hellerajaa olisi sinänsä voinut laskea jo vuosia sitten) – taisimme siis jälleen kerran tuoda pilvet mukanamme…

Vaan tämähän ei Aimoa ja Vaimoa lannistanut: jos ei aurinko löydä Bruuverin luo, täytyy siis Bruuverin löytää auringon luo! Loman viimeinen veneretki saikin nimen ”aurinkoa etsimässä”!

Matka eteni Pinxinmäen pissatauon ja veneen tankkauksen jälkeen jo varsin aurinkoisissa, joskin edelleen hieman viileissä tunnelmissa. Kesä kuitenkin näytti jälleen parasta puoltaan! Päätimme lähteä nauttimaan hienosta säästä vanhaan tuttuun Nimettömään – jo kolmannen kerran tänä kesänä.

Taustalla Hinttolan hiekat.

Kirkkosalmen kohdilla tapahtui tämän kesän (ja kenties koko veneilyhistoriamme) vaarallisin tilanne. Ajoimme Kelventeen itäpuolta kohti viitoitettua, kapeaa Kirkkosalmea. Vastakkaisesta suunnasta salmea lähestyi myös purjevene. Ajamaamme väylään yhtyi toisesta suunnasta (kulkusuuntaamme nähden vasemmalta) reitti, jota pitkin salmea lähestyi hurjaa vauhtia myös pikakiituri – silmämääräisesti arvioituna tulisimme saavuttamaan salmen suurin piirtein samaan aikaan. Koska sääntöjen mukaan vasemmalta tulevilla on väistämisvelvollisuus, oletimme tietenkin takavasemmalta tulevan kiiturin hiljentävän vauhtiaan ja antavan meidän lähestyä kapeaa salmea ensin. Toisin kävi. Kun kohtasimme purjeveneen kanssa salmen kapealla väylällä, takaamme tuleva kiituri ajoi hurjaa vauhtia välistämme jättäen valtavat aallot jäljeensä. Kaveri vielä moikkasi reteesti mennessään, samalla kun jatkoi kaasu pohjassa ajamistaan vasemmalle kaartaen. Valtavat sivuaallot keikuttivat pientä Bruuveria pahasti pois väylältä (onneksi viitoitetun reitin ulkopuolella ei ollut kiviä), eikä purjevenekään varmasti näiltä aalloilta säästynyt. Kun tilanteesta oli selvitty (ja Vaimon toimesta melkoinen litania ärräpäitä perään huudeltu), tilanne häkellytti ja mietitytti edelleen sen verran, että visiitti Trafin sivuille tuntui allekirjoittaneen mielestä tarpeelliselta:

”Liian usein vesillä liikkuessa kohtaa veneilijöitä, jotka eivät tunne vesillä liikkumisen sääntöjä. Jotkut kuvittelevat olevansa etuajo-oikeutettuja, koska ovat liikkeellä isommalla veneellä. Vesillä liikuttaessa ei kuitenkaan ole etuajo-oikeuksia, vaan väistämisvelvollisuuksia. /–/ Kun moottoriveneiden kulkusuunnat risteävät (tai tässä tapauksessa kaiketi yhtyvät, Vaimon oma huomio), vasemmalta tuleva on väistämisvelvollinen. Vesillä toimitaan siis samoin kuin tieliikenteessä. Mikäli mahdollista, vasemmalta tulevan on syytä väistää oikealta tuleva vene perän takaa. Väistämisen voi suorittaa esimerkiksi veneen nopeutta ja kurssia muuttamalla.”(https://www.trafi.fi/veneily/tiedot_ja_taidot/vaistamissaannot)

Lienee siis varsin selvää, että takaamme vasemmalta vauhdilla lähestynyt muskelivene toimi väärin, edellisiin väistämissääntöihin viitaten. Alla kuvassa vielä kartta tilannetta selventämään: punaisella Bruuverin, keltaisella pikakiiturin ja sinisellä purjeveneen tulosuunnat – mintunvihreällä on ympyröity kapea kohtaamispaikka salmessa.

Tilanteesta selvittiin onneksi säikähdyksellä.

Nimettömässä oli lisäksemme vain muutama vene ja saimme  Bruuverin vanhaan tuttuun paikkaan ankkuriin. Pakollisella puucee-tilanteen tarkistuksella huomasin, että ”huojuva torni” oli poissa: aikaisemmista kerroista poiketen vessa oli melko äskettäin osittain tyhjennetty ja puruja tuotu lisää! Mahtavaa!

Iltapalaksi oli jälleen varattu tämän kesän hittiretkievästä, quesadilloja, joita paistettiin tällä kertaa veneen katolla ilta-auringon helliessä.

Kuinka ollakaan, aamulla ystävämme vesisade yllätti jälleen…

Sateisen aamun jälkeen matkamme pääsi jatkumaan puoliltapäivin sumuisessa säässä.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.